Novinky

V Týdnu bez diet se bude cvičit pro Anabell, letos s Hosteskou roku

28.04.2016

Týden bez diet s Anabell míří již podruhé do vybraných fitness center a sportovišť po celé České republice. V týdnu 2. až 8. května 2016 se bude zdravě cvičit na podporu Centra Anabell, akcí chce nezisková organizace povzbudit Češky, aby se netrápily hlady. Ambasadorkami Týdne bez diet s Anabell se staly dívky ze soutěže Hosteska roku. Sportovat se bude například v pražské síti Contours a na různých místech Brna, Ostravy či Liberce.

 

Fitness centra a sportoviště, která se zapojila, nabídnou v daném týdnu lekci či lekce na podporu aktivit Centra Anabell. Jinými slovy: kdo si přijde zacvičit a zaplatí vstupné, přispěje Anabell. V některých zájemci najdou po celý týden zapečetěnou kasičku, do níž mohou dobrovolně přispět.

To je také případ čtyř poboček v Praze ze sítě Contours, které se zaměřuje na fitness pro ženy ve 30 minutách. „Do projektu s Anabell jsme se velice rádi zapojili, protože pomáháme ženám ke skutečné změně pod dohledem trenérek, bez drastických diet, a to je co nás s touto akcí přímo spojuje,“ říká Marek Klemens z Contours. Nejen v rámci Týdne bez diet s Anabell tu nové zájemkyně získají týden na zkoušku zcela zdarma.

Stejně jako loni se k charitativnímu projektu připojilo Ladie´s Gym na Palackého třídě v Brně. V pátek 6. května od 16 hodin se zde uskuteční lekce s názvem Zdravá záda, pevné bříško pro Anabell. Výtěžek vstupného poputuje Anabell, k tomu zde bude po celý týden kasička.

Rovněž v Liberci se bude na podporu Anabell cvičit v dámském fitness, konkrétně v Ladies Fitness v nákupní galerii Plaza. Během Týdne bez diet půjde neziskové organizaci vstupné ze čtyř lekcí pilates. Přijďte si zacvičit pilates v úterý, ve středu, v pátek a v neděli, nebo využijte umístěné zapečetěné kasičky.

Kasičku najdete také v ostravském Perfomance Power Centru, kde zároveň nabízí v pondělí 2. května snížený jednorázový vstup.

Nikola Krejčíková ze soutěže Hosteska roku si pro zájemkyně připravila hned několik akcí ve svém domovském Královéhradeckém kraji. Jde o odpoledne s Nikol v úterý 3. května v ProFit fitness wellness clubu v Kostelci nad Orlicí. Za dobrovolné vstupné pro Anabell si můžete mezi 14. a 19. hodinou zacvičit či se poradit ohledně pohybu i stravování. V neděli 8. května Týden bez diet s Anabell zavítá také do Fit Fitnes v Týništi nad Orlicí, kde se pod taktovkou Nikol cvičí od 17 hodin bodycombat a o hodinu později kruhový trénink s Olíf.

To ovšem není jediné propojení s Hosteskou roku. Dívky ze soutěže v čele s vítěznou Sandrou Golasovou se staly ambasadorkami Týdne bez diet s Anabell a v průběhu týdne navštíví výše zmíněná fitness centra, aby si zde nejen zacvičily, ale i informovaly o aktivitách Anabell a šířily osvětu.

Při zadání slov „poruchy příjmu potravy“ do internetového vyhledávače, nalezneme více než 240 tisíc odkazů. Přesto v České republice existuje pouze jedno nestátní neziskové centrum, které nabízí pomoc a podporu osobám s poruchami příjmu potravy i jejich blízkým na bázi sociálních služeb. Hosteska roku není primárně založena na fyzické kráse, nehledá míry 90-60-90 a výšku 170 cm, ale snaží se najít někoho schopného vybruslit z každé situace vždy s úsměvem. Hostesku, která dodá propagované značce nebo produktu šarm a šmrnc. Proto bylo rozhodovaní o tom „koho podpořit“ jasné. Rozhodli jsme se pro Centrum Anabell,“ říká za pořadatele Hostesky roku Adéla Žatečková.

Soutěž ve svém loňském ročníku věnovala výtěžek z finálového večera v částce více než 70 tisíc korun právě Centru Anabell. Pokračování spolupráce bylo nasnadě, také proto, že v Hostesce roku zastávají filozofii shodnou s Týdnem bez diet. „Pro letošní rok se nechceme omezovat pouze na jeden večer. Proto jsme se rozhodli jak pro Týden bez diet, tak ve spolupráci se známou fotografkou Le Monika vytvořit kalendář s unikátními fotografiemi dvanácti finalistek. Výtěžek z jeho prodeje bude opět věnován do Centra Anabell,“ prozrazuje Adéla Žatečková.
 
S Týdnem bez diet přišlo Centrum Anabell, které dlouhodobě pomáhá osobám s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým, už loni. Nezisková organizace Centrum Anabell se tak rozhodla navázat na mezinárodní Den bez diet, který se připomíná vždy 6. května a vznikl už v roce 1992 ve Velké Británii. V České republice se tento den dosud nezmiňoval. Cíl zůstává stejný: upozorňovat na problematiku nepříznivě rozšířeného trendu držení diet a šířit filozofii, že lepší, než se trýznit hlady, je zdravě(!) sportovat. Je s tím spojený i cíl svépomocí získávat finance na chod organizace.

Málokterá žena se nikdy ve svém životě nesnažila držet dietu. Diety na nás číhají na každém kroku, připomínají se nám v časopisech i v internetových článcích. K tomu společnost klade nepřiměřený důraz na štíhlou postavu,“ upozorňuje Jana Sladká, zakladatelka Centra Anabell. „Chceme poukázat na to, že diety by neměly být běžnou součástí našich životů a omezovat nás ve spokojeném životě,“ dodává.

 

Na facebookové stránce Centra Anabell se zájemci mohou připojit k události s názvem Nedržím dietu a rovněž tím celou myšlenku a Týden bez diet s Anabell podpořit.

 

 

Přítrž dietám!

Týden bez diet s Anabell si neklade za cíl podporovat obezitu či emoční přejídání. Jenže s novou dobou dostalo slovo dieta zcela nový význam. Zatímco obecně dieta znamená speciální stravu pro nemocné, například pro lidi s nesnášenlivostí lepku nebo s cukrovkou, moderní doba má dietu spojenou mnohdy jen s redukcí hmotnosti. Diety se staly fenoménem. Přitom redukční dieta by měla nastoupit až v případě obezity a být pod dohledem lékaře. Realita je ovšem jiná a s omezováním potravy koketují již velmi mladé dívky. Paradoxní je fakt, že to vzhledem ke své výšce a věku vůbec nepotřebují.

V tom jsou diety zrádné a nebezpečné. Toto nebezpečí nespočívá pouze v tom, že omezíme určitou část potravin a přijdeme tedy o část důležitých živin, ale také v tom, že existuje velmi tenká hranice mezi dietou a problematikou poruch příjmu potravy. Anorexie a bulimie jsou léčitelné, ale mohou končit i smrtí – skutečně patří k psychickým poruchám s nejvyšší úmrtností.

Byť se poruchy příjmu potravy týkají nejčastěji mladých dívek ve věku 13 až 25 let, nezřídka mohou propuknout i v pozdějším věku. Statistiky jsou navíc velmi zkreslené, protože poruchy příjmu potravy jsou společensky tabuizovány, dotyčný se za svůj problém stydí, odkládá řešení a mnohdy si ani neuvědomuje, že nějaký problém má.

Diety mají negativní vliv na fungování metabolismu

Diety, které způsobí, že jídelníček je často výrazně energeticky podhodnocený a nutričně nedostatečný, ovlivňují organismus na mnoha úrovních, včetně psychické stránky člověka. Z dlouhodobého hlediska negativně dopadají na fungování metabolismu – tj. hospodaření s živinami v těle.

Zahrávání si s dietami často bohužel vede k opačnému extrému – přejídání. Vzniká tak začarovaný kruh hladovění a přejídání provázený silnými pocity frustrace a známým nástupem tzv. jojo-efektu,“ říká nutriční terapeutka Centra Anabell Tereza Bočková.

Tento začarovaný kruh lze podle ní jednou provždy překonat jedině tím, že náš příjem energie z potravy bude vyrovnaný, dostatečný a pravidelný. Samozřejmě nezáleží pouze na energetické hodnotě stravy – kaloriích – ale také na složení našeho jídelníčku a na výběru vhodných potravin.

Redukci hmotnosti je vhodné konzultovat s odborníkem, který se orientuje v oblasti racionální výživy a zároveň je schopný objektivně zhodnotit výživový stav. Teprve na základě toho nastavuje optimální redukční režim, pokud je to nutné,“ dodává Tereza Bočková.

Mnohem spíš než na diety, měl by se člověk zaměřit na zdravý životní styl (nepřejídat se, nekonzumovat velké množství jednoduchých cukrů, tzn. sladkostí) a přiměřeně se hýbat, sportovat. „Pokud člověk skutečně dodržuje základní výživová doporučení, to znamená jí zhruba ve tříhodinových intervalech, má pestrou stravu a přiměřeně se hýbe, není-li nemocný, tělo nemá důvod tloustnout a žít v nadváze,“ vysvětluje nutriční terapeutka Centra Anabell Tereza Bočková s tím, že lidé s nadváhou by se do hubnutí neměli pouštět sami, ale měli by se svěřit do rukou odborníka s patřičným vzděláním.

Zároveň je třeba si uvědomit, že každý jsme nějaký a měli bychom se mít rádi takoví, jací jsme, známé „přijmout sám sebe“. Jestli budu vážit o dvě kila méně, nebo více, to mi štěstí nepřinese. Budu-li se trápit hlady, nepřijímat dostatečné množství potravy, projeví se to na mé psychice a nebude se mnou k vydržení. Koneckonců, zkuste se zeptat na přehlídkovém mole. Zjistíte, že ani modelky, které třeba mohou být naší optikou dokonalé, nežijí ve stoprocentní spokojenosti s vlastním tělem,“ uzavírá zakladatelka Centra Anabell Jana Sladká.


 Zpět na seznam novinek 

Centrum Anabell

Centrum Anabell pomáhá

Pomoc a podpora osobám s poruchami
příjmu potravy... a nejen jim!

 

 

BĚHÁM PRO ANABELL

Běhám pro Anabell

Dárcovské stránky

Více
VZDĚLÁVÁNÍ ANABELL

Vzdělávání Anabell

Vzdělávací agentura EDU-ANABELL

Více
ANABELL - O NÁS

Anabell – o nás

Kdo jsme a co děláme

Více
Publikace ke stažení

Knihovna Anabell

Materiály z naší produkce

Více
© 2002 - 2024 | Centrum Anabell, z. ú.